Как да намерим „нашето“ обучение за проекти

Не е лесно да се ориентираме в огромното количество предложения за обучения за подготовка на проекти, които ни заливат ежедневно. Голяма част от фирмите, които ги предлагат, работят на цени от около 150-160 лв. на ден за обучение. Това е сума, която не всяко НПО може да си позволи.

Важното в случая е да оцените правилно нуждите на Вашето НПО за обучение за подготовка на проекти. Много от хората, които са ангажирани в неправителствени организации, имат убеждението, че са станали експерти в писането на проекти. Това може да е вярно за Вас, не го изключвайте. Но обърнете внимание, че всяка програма има своите специфики и понякога е нужно да се запознаете с тях малко по-дълбоко.

В случай, че сте прохождащо НПО, може би е по-удачно първо да потърсите обучения, които дават базисни умения за подготовка на проекти, нещо, което да Ви представи по ясен и достъпен начин логиката на една проектна идея, как се структурира тя, какво очакват финансиращите организации от Вас, какви фондове съществуват и т.н. За съжаление твърде малко такива обучения се предлагат на пазара.

Ако вече имате някакъв опит с работата по проекти, то тогава може би е нужно да насочите усилията си в усъвършенстване на някои важни умения, които за съжаление често се подценяват, а консултантските компании, които предлагат тренинг, не включват умишлено в своите оферти. Такива са например обучения за „анализ на риска„, индикатори, описание на продукти, резултати и ефекти от проекта и т.н. Всичко това се осъзнава като сериозна трудност едва, когато застанете пред формуляр за кандидатстване и стигнете до частта, в която трябва да пишете по такива теми.

Към настоящия момент основните обучения, които можете да намерите в интернет, са насочени към предоставяне на информация. Т.е. това не са точно онези обучения, които ще тренират вашите знания и умения, а по-скоро ще бъдат нещо като инфо-дни. Обърнете внимание, че всяка оферта, която идва като спам в пощата Ви, съдържа много информация за дългия опит на обучителите, а същевременно в приложените програми за самото обучение има само лекционни части. Всеизвестно е, че лекциите не карат мозъка на човек да възприеме напълно дадена информация. Обърнете внимание, дали са включени дейности, в които Вие сами да можете да „преживеете“ процеса по подготовка на даден проект. Лесно е да ги идентифицират в дадена програма за обучение, но е важно и да разберете каква е продължителността на тези „даващи преживяване“ инструменти по време на тренинга и доколко след това можете да получите качествена обратна връзка от обучителите за грешките, които сте допуснали и не трябва да повтаряте. Имайте предвид, че еднодневните обучения никога не предоставят достатъчно възможности именно за това.

Напоследък офертите, които поне ние получаваме в пощите си, включват „обучение за работа по новите оперативни програми на ЕС“. За нас, а може би и за Вас, това трябва да звучи доста абсурдно. Факт е, че такава информация е нужна, но също така е факт, че самите нови оперативни програми все още на са дори одобрени от ЕС, което прави всяко едно такива обучение по-скоро хипотетично информативно. Помислете, когато избирате къде да инвестирате пари за обучение на представител на Вашето НПО, дали офертата, която сте получили, се отнася до реално действаща програма, дали тази програма може да финансира Ваш проект и ако всичко това е така – преценете доколко опитът на обучителите Ви изглежда надежден, тогава действайте.