134 са кандидатите от цялата страна в петото издание на ПРОМЯНАТА

134 са кандидатите в петото издание на ПРОМЯНАТА – най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България. ПРОМЯНАТА цели да подобри трайно живота на децата и младежите във възрастовата група от 0 до 24 г. в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца.

Социални предприемачи от 29 населени места попълниха онлайн формата за кандидатстване в юбилейното издание на конкурса. Кандидатурите са от цялата страна – близо 45% от тях са подадени от десетки населени места от Северна и Южна България (Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Стара Загора, Габрово, Плевен, Шумен, Ямбол, Кърджали, Перник) и други големи и малки градове, както и няколко села от страната, а 55% са от София. Преобладаващият брой участници са с висше образование (84%), както и в предишните издания на конкурса. Рекорден брой кандидати са жени – 73%, за сравнение със средно около 60% през предишните издания. Социалните предприемачи са от 20 до 67 години, като близо половината от кандидатите са между 28 и 38 години.

Подадените проекти ще преминат през осем етапа на оценка. Те ще бъдат разглеждани от експерти от водещи неправителствени организации, специалисти от различни отдели на Нова Броудкастинг Груп, представители на ключови институции и на глобалната мрежа на Reach for Change. Като част от процеса на селекция между 10 и 15 от най-добрите кандидати ще бъдат поканени в Акселератора на ПРОМЯНАТА – двумесечна безплатна обучителна програма, която ще им помогне да обогатят и развият проектите си, преди да продължат в следващия етап на конкурса. Сред завършилите Акселератора през ноември 2018 г. ще бъдат избрани петимата нови финалисти. Те ще се явят на онлайн гласуване в началото на 2019 г. и публиката ще определи със своя глас кои ще са тримата финалисти, които ще се явят на последния кръг от конкурса – среща с детското и възрастното Жури на ПРОМЯНАТА. Големият победител ще получи безвъзмездно финансиране в размер на 30 000 лева, а другите двама финалисти, получили най-много гласове в етапа на онлайн гласуване – по 15 000 лева.

 

 Източник: nova.bg